+31 (0) 299 676 499
|

Beleid omtrent verduurzaming woningen 2022

In 2022 is er €228 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op het warmtenet. Daarnaast is er voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen nog eens €30 miljoen beschikbaar gesteld in het jaar 2022. Jaarlijks wordt dit budget herzien; de ISDE-subsidie loopt door tot 2030!

Voor wie gelden deze subsidieregelingen?

Woning eigenaren

Bent u eigenaar van een koopwoning en is of wordt deze woning uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het is mogelijk deze subsidie te gebruiken met investeringen in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet en 5 verschillende isolatiemaatregelen.

Als uw warmtepomp, zonneboiler en/of de isolatiemaatregelen na 31 december 2021 zijn geïnstalleerd of aangebracht heeft u als eigenaar van uw woning zelfs recht op nog hogere subsidiebedragen!

Zakelijke gebruikers

Als u uw productieproces, gebouw of te verhuren woning wilt verduurzamen kunt u gebruik maken van de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Hier kunt u denken aan een investering in een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler om de temperatuur in uw zakelijke ruimte op peil te houden.

Vereniging van eigenaars

Ook voor Vereniging Van Eigenaars (VVE’s) geldt de ISDE. In dit geval, naast de warmtepomp en zonneboiler, ook voor een centrale aansluiting op het warmtenet van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Daarnaast is voor zakelijke gebruikers en VVE’s is subsidie beschikbaar gesteld met als doel zakelijke investeren in kleinschalige windturbines en zonnepanelen te bevorderen. Hier zitten de onderstaande voorwaarden aan gekoppeld.

  • U heeft een geldig KVK-nummer tenzij u een particuliere commerciële verhuurder bent en de warmtepomp en zonneboiler gebruikt in uw huurpand;
  • De subsidie wordt aangevraagd voordat de koopovereenkomst voor het apparaat wordt gesloten;
  • Het apparaat dient in Nederland geïnstalleerd te worden;
  • De warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine wordt binnen 12 maanden in gebruik genomen nadat de subsidie aanvraag is goedgekeurd;
  • U heeft bewijs beschikbaar dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd;
  • U heeft een factuur en betaalbewijs van de aanschaf van de installatie door het betreffende bouwbedrijf in bezit;
  • Het apparaat mag niet verkocht of verwijdert worden binnen één jaar na vaststelling van subsidie;
  • Het is niet mogelijk om subsidie voor een apparaat te ontvangen als u al eerder subsidie heeft ontvangen voor de betreffende maatregel of apparaat. Daarnaast heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt doormiddel van de Energie-investeringsaftrek (EIA);

Ontvangt u graag meer tips over het gebruikmaken van subsidieregelingen voor het verduurzamen van uw woning of zakelijke panden? Houd dan onze socials in de gaten!

Bekijk ook

Wil je meer
informatie ontvangen?

Neem dan contact met ons op.