Meer kantoren voldoen aan minimale eis energielabel C
Op 1 juli 2024 voldeed inmiddels 78 procent van het totale kantooroppervlak aan de eis om minimaal energielabel C te hebben, zo blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vorig jaar was dit nog 72 procent. Ongeveer 10 procent van de kantoorruimte heeft nog een energielabel tussen D en G, en 12 procent heeft nog helemaal geen label.
Verplichte minimale energielabels sinds 2023
Sinds 1 januari 2023 geldt voor alle kantoren in Nederland de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Verschillende Rijksorganisaties hebben de afgelopen periode afspraken gemaakt om zo snel mogelijk aan deze eis te voldoen. Gemeenten zijn daarnaast gestart met toezicht en handhaving om ook de resterende kantooreigenaren te stimuleren de vereiste verduurzaming door te voeren. In enkele gevallen zijn al dwangsommen opgelegd aan eigenaren die niet aan de verplichting voldoen.
Duurzamere kantoren zijn waardevoller
De verplichting van energielabel C voor kantoren is eerder dit jaar geëvalueerd. Daaruit kwam naar voren dat er een aanzienlijke verbetering is opgetreden in de energielabels van kantoorgebouwen. Maastricht University heeft bovendien aangetoond dat kantoren met een beter energielabel aantrekkelijker en waardevoller zijn. Gebouwen met energielabel C of hoger zijn gemiddeld 20 procent meer waard dan kantoren met een energielabel tussen D en G.
Rijkskantoren werken aan verdere verduurzaming
Naast het behalen van energielabel C werken Rijksorganisaties aan verdere verduurzaming van hun vastgoed. Deze projecten omvatten ambitieuze plannen voor renovatie en verduurzaming volgens de renovatiestandaard en omvatten ook klimaatadaptieve, natuurinclusieve en circulaire maatregelen. Dit sluit aan bij de voorbeeldrol die de Rijksoverheid op het gebied van duurzaamheid wil vervullen.
Kwaliteit van energielabels verder verbeteren
De kwaliteit van energielabels wordt jaarlijks gemonitord, en de minister verwacht dat deze verder zal verbeteren dankzij maatregelen die in 2023 zijn ingevoerd, zoals intensiever toezicht, grotere steekproeven en extra controles bij fouten. Daarnaast wordt onderzocht hoe nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van energielabels. Zo wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid van automatische controles op juistheid verkend, hoewel veel nieuwe technologieën momenteel nog te kostbaar zijn voor energieadviseurs om breed in te zetten.