+31 (0) 299 676 499
|

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is een bewezen manier om veilig rendement te genereren. Er komt echter wel veel bij kijken. Zo zijn er verschillende soorten vastgoed waar een keuze uit gemaakt kan worden. Voor veel vastgoedbeleggers zit er aan bepaalde panden of appartementen een bepaalde emotionele waarde verbonden. Dit laten we even buiten beschouwing; investeren in vastgoed gaat in dit geval met name over rendement.

Tijd is geld bij het investeren in vastgoed

Het emotionele aspect zien we met name terug bij investeringen in residentieel vastgoed. Bij commercieel vastgoed is hier iets minder sprake van. Beleggers die zich verdiepen in commercieel vastgoed maken zich vaak zorgen om een beperkt aantal criteria. Dit zijn de te investeren tijd en moeite, de kosten en de opbrengsten. Dit alles resulteert in het woord rendement. Want dit is iets wat mensen vaak buiten beschouwing laten. Tijd is geld. Wanneer men veel tijd investeert in een project, dient dit dus in principe afgetrokken te worden van het rendement. Het is daarom voor vastgoedbeleggers ten alle tijden van groot de volgende vraag te stellen. Kan ik beter mijn eigen tijd investeren in dit project, of komt het mijn rendement ten goede om het uit te besteden?

Investeren in vastgoed: Residentieel vastgoed

Dit type vastgoed is het meest bekend. Residentieel vastgoed is vastgoed voor de ‘residents’ of ‘bewoners’ van een land. Mocht u in het bezit zijn van een pand, dan bent u in principe een belegger in residentieel vastgoed. Onder dit type vastgoed vallen een aantal soorten panden. Denk bijvoorbeeld aan appartementen, studio’s, eengezinswoningen, kamers en ook villa’s. Voor particulieren is het daarom ook vaak het geval dat er zelf gebruik wordt gemaakt van de investering. Hier kan ook een variatie in plaatsvinden. Sommige particulieren vinden het prettig om een deel van de woning te verhuren, zoals een kamer. De mensen die dit wel doen genieten dubbel van de investering in een huis of appartement. Het delen van een pand vinden veel mensen echter niet fijn.

Residentieel vastgoedbelegger

Bij het investeren in vastgoed is het ten alle tijden van belang om loyale huurders te hebben. Beleggers in residentieel vastgoed investeren in vastgoed om hier een passief inkomen aan over te houden, in de meeste gevallen. Dit houdt in dat de investeerder een vast bedrag zou willen ontvangen zonder hier arbeid voor te hoeven leveren. Bij residentieel vastgoed is dit echter vrij lastig. Beheerders van residentieel vastgoed dienen dit type vastgoed te managen. Investeren in vastgoed is de eerste stap, maar zeker niet de laatste. Zo dienen de huurders tevreden gehouden te worden. Zo kan de investeerder een vast inkomen op langere termijn waarborgen.

Investeren in vastgoed. Commercieel vastgoed

Ondanks dat investeren in residentieel vastgoed populairder is, kan het investeren in commercieel vastgoed niet onderschat worden. Commercieel vastgoed omvat bedrijfsobjecten. Je kan denken aan kantoren, diverse winkels en ook bedrijfsruimten. De reden dat commercieel vastgoed minder populair is ligt aan een paar factoren. Het is bijvoorbeeld van belang om rekening te houden met tussentijdse kosten. Zo is uit onderzoek gebleken dat verhuur van commercieel vastgoed in veel gevallen meer kosten met zich meebrengt.

Commercieel vastgoedbelegger

Tussen de twee vormen van vastgoed valt een erg belangrijk verschil te onderscheiden. Dit verschil is met name voor beleggers van cruciaal belang. De huurders van commercieel vastgoed zijn namelijk anders dan de huurders van residentieel vastgoed. Bij het investeren in vastgoed is dit een essentieel aspect om in acht te nemen. Huurders van commercieel vastgoed zijn namelijk een stuk professioneler. Deze huurders vatten het huren van een pand ook op als een investering. Dit is uiteraard een investering voor het bedrijf, dit maakt het een beroepskost. In veel gevallen zijn huurders van commercieel vastgoed in veel gevallen loyaler, en zijn er relatief weinig betalingsproblemen. Wanneer betalingsproblemen wél voorkomen, kan het huurcontract snel gewijzigd worden in vergelijking tot residentiele huurcontracten. Daarnaast kan in ditzelfde huurcontract duidelijk vastgelegd worden welke kosten voor welke partij zijn.

Investeren in vastgoed voor de lange termijn

Vastgoedbeleggers dienen natuurlijk altijd aan de lange termijn te denken. Er zijn beleggers die menen dat een stijgende koers ook altijd meer naar beneden zal komen. Maar is dit het geval? Woningnood blijft een probleem. Ondanks de coronacrisis is dit probleem niet weggevaagd. Er komen weliswaar kleinere bedrijven in de problemen, maar dit hoeft geen rampzalige gevolgen te hebben. Sterker nog, de Nederlandse aandelenmarkt heeft recentelijk nog een All Time High bereikt! Vastgoedbeleggers hoeven zich weinig zorgen te maken. Dit is ook de reden waarom steeds meer beleggers deze kant op kijken. De meeste mensen die investeren in vastgoed denken echter vaak uitsluitend aan de opbrengsten. Hierbij worden de kosten vaak onderschat. De tijd die men gaat investeren in vastgoed dat ze hebben aangekocht kost geld. De moeite die mensen nemen, de zorgen die erbij komen kijken en alle andere aspecten waar men geen rekening mee heeft gehouden. Dit zijn de variabelen die het verschil maken tussen een succesvolle particulier vastgoedbelegger, en een minder succesvolle.

Succesvol investeren in vastgoed

Al duizelig? Bij het investeren in vastgoed komt erg veel kijken. Men onderschat het vaak. Het is niet voor niets dat het consequent investeren in vastgoed voor veel mensen ook een fulltime job is. Daarom kan het belangrijk zijn om te denken aan professionele hulp. Specialisten weten wat ze doen, en krijgen werkzaamheden sneller en beter voor elkaar. Dit betekent dat er uiteindelijk kosten gespaard kunnen worden in de vorm van tijd en moeite! Bekijk deze link om erachter te komen of professionals iets voor jou kunnen betekenen!

Bekijk ook

Wil je meer
informatie ontvangen?

Neem dan contact met ons op.