+31 (0) 299 676 499
|

Wat doet de oorlog in Oekraïne met de huizenmarkt in Nederland?

Oorlog-Oekraine-huizenmarkt

De situatie in Oekraïne gaat ons aan het hart. We hadden in de 21ste eeuw nooit voor mogelijk gehouden dat dit nog in een Europees land zou kunnen gebeuren.

Naast al het menselijke leed dat dit teweegbrengt, heeft het ook impact op de huizenmarkt in Nederland. Denk hierbij aan de gasprijzen, kosten voor particulieren en fabrikanten, m²-verkoopwaarde nieuwbouwwoningen en de overheidsstandpunten.

Daarover vertellen we u graag meer in deze blog.

Gasprijzen

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stijgen de huidige gasprijzen, mede door de beursspeculatie als gevolg van deze onrust. Naar verwachting zullen de prijzen dalen wanneer de olieproducerende landen hun productie zullen opdrijven.

Voor particulieren stijgen de gasprijzen ook maandelijks. In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs 0,95 euro per m³ gas. Dit was in oktober 2021 al gestegen naar 1,79 euro per m³ gas. Na een lichte daling in november, stegen de prijzen in december weer flink. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 2,79 euro per m³. Dit is een aanzienlijke stijging in de maandelijkse energiekosten voor woningbezitters die nog zijn aangesloten op het gasnetwerk.

Kosten voor fabrikanten

De materiaalprijzen voor o.a. staal, koper en hout zullen verder stijgen door de escalatie in Oekraïne. Sinds de uitbraak van het coronavirus en de toenemende vraag naar bouwmaterialen is de prijs van hiervan enorm gestegen. Door deze stijgende prijzen wordt het verbouwen van een woning vanzelfsprekend ook duurder.

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne staan nu ook de prijzen in de metaal- en glasindustrie onder druk. We achten de kans aannemelijk dat de kosten van deze bouwmaterialen komende periode ook enorm stijgen aangezien voor de productie van deze materialen veel gas wordt verbruikt.

m²-verkoopwaarde nieuwbouwwoningen

De prijzen van bouwmaterialen stijgen sinds 2020 door het dak. In 2020 was een bouwbedrijf nog in staat om een woning te bouwen voor €1500,- per m². Als gevolg van de stijgende prijzen van bouwmaterialen liggen deze prijzen op dit moment op €2400/m². Hierdoor blijft de m²-leegwaarde van de nieuwbouw koopwoningen stijgen. Dit heeft als gevolg dat starters steeds moeilijker een eigen woning kunnen kopen. De bestaande woningenmarkt komt hierdoor ook onder steeds grotere spanning te staan.

Overheidsstandpunten

De overheid verwacht om door prefabricage en ‘tiny-houses’ het woningtekort op te lossen en geven zij aan in de grotere steden een halt te roepen op splitsingen en kadastrale percelen en ook op het verhuren van kamers. Door deze laatste redenen staan veel woningen die voorheen gebruikt werden om migranten en studenten te huisvesten leeg.

Overheidsstandpunt in het maximaliseren van de verkoopwaarde van de woning

De overheid experimenteert momenteel met de maximalisatie van de m²-verkoopwaarde bij nieuwbouwwoningen. Dit is een afspraak die die gemeente maakt met een ontwikkelaar bij het aangaan van een anterieure overeenkomst. Bijvoorbeeld: de gemeente beslist dat 80% van de te bouwen woningen als betaalbaar geclassificeerd moeten zijn. Dat wil zeggen dat de maandhuren voor deze woningen tussen de €737 en €1.000 bedragen en koopsommen tussen de €225.000 en €328.000.

Gevolg van maximalisatie verkoopwaarde

Doordat de bouwprijzen blijven stijgen en de overheid zich steeds meer bemoeit met hoe een woning gebruikt mag worden en waarvoor een ontwikkelaar deze mag verkopen of verhuren komen veel ontwikkelaars onder druk te staan. Hierdoor worden er minder woningen ontwikkeld en blijft het woningtekort toenemen.

Heeft u vragen n.a.v. dit blog? Neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk ook

Wil je meer
informatie ontvangen?

Neem dan contact met ons op.